Metsämieli -retki
Luonnosta hyvinvointia työhön ja vapaalle. Tervetuloa Metsämieli -retkelle.
Järjestämme Metsämieli -retkiä ja -tapahtumia yksityisille ja yrityksille.
Varaa paikkasi sujuvasti ajanvarauskalenterin kautta.
Hyvinvointia työhön
Metsämieli -maistiainen sopii hyvin osaksi yrityksesi työhyvinvointipäivää tai katkaisemaan strategiapäivän tiukkaa ohjelmaa. Ohjelma voidaan suunnitella esim. rastitehtäviksi tai pienryhmien pikapyrähdyksiksi raittiiseen ulkoilmaan. Tulen myös mielelläni kertomaan luonnon hyvinvointivaikutuksista sisätiloihin ja sielläkin onnistuu muutama lyhyt metsämieliharjoitus. Ota yhteyttä, niin suunnitellaan teille sopiva Metsämieli -kokonaisuus.
Hyvinvointia vapaalle
Hektinen työviikko takana? Haluatko päästää irti stressistä ja kiireestä? Metsämieli -retkillä irrottaudut arjesta ja työstä sekä pääset kokemaan luonnon hyvinvointivaikutuksia.
Metsämieli-retkellä harjoitellaan aistimuksiin keskittymistä ja läsnäolon taitoja sekä syvennetään itsetuntemusta ja tunnetaitoja. Nyt ei olla luonnossa kuntoilumielessä vaan rauhoittumassa, keräämässä voimia ja virkistymässä. Metsämieli -retken jälkeen olo on rento, stressi on vähentynyt ja mieli virkeä. Et tarvitse aiempaa kokemusta harjoituksista, ainoastaan avoimen mielen ja halun tulla rentoutumaan. Tämä on oivallinen aloitus viikonloppuun tai laskeutuminen lomaan.
Kaikille avoimia lyhyitä Metsämieli -retkiä järjestetään Himoksen ja Jämsän alueella, mutta voit myös tilata retken omalle työ-/ystävä-/polttariporukalle teille sopivaan paikkaan ja aikaan. Avoimet Metsämieli -retket löydät kalenterista ja voit kätevästi valita sieltä sinulle sopivan ajankohdan ja varata paikan.
METSÄMIELI -kävelyt HIMOS-JÄMSÄ alueella
Reitti ja ohjelma: Metsämieli -kävelyllä etenemme luonnossa rauhallisesti kävellen ja välillä pysähdymme mielen harjoitusten äärelle. Retket kulkevat poluilla ja helpossa maastossa. Retki ei vaadi erityistä kuntoa vaan lyhimmillä retkillä riittää, että jaksaa kävellä noin 1-3 km rauhalliseen tahtiin välillä pysähdellen. Avoimilla retkillä teemme harjoituksia läsnäoloon ja havainnointiin sekä hetkessä olemisen taitoihin.
Kesto: Avoimien metsämieli -retkien kesto on noin tunti.
Varustus: Sään mukainen vaatetus, jolla voit olla rennosti luonnossa, esim. nojata puuhun, hyvät kengät kävelyyn. Voit ottaa mukaan myös istuinalustan, pieni reppu/vyölaukku tms., joka jättää kädet vapaaksi. Sään mukaan voit tarvita esim. sadevaatteita ja -kenkiä, lippalakkia/aurinkolaseja ja aurinkorasvaa. Pukeutumisessa kannattaa huomioida, että etenemme erittäin rauhallisesti ja siksi vaatetta kannattaa olla reilummin.
Sää: Retkillä ei ole säävarausta vaan nautimme luonnosta ja säästä kuin säässä. Reittiä ja kestoa voidaan muuttaa sääolosuhteiden/turvallisuuden vuoksi. Alueelle annettu myrskyvaroitus peruuttaa retken ja saat rahat takaisin.
Vakuutus: Lumikalla on toiminnan vastuuvakuutus. Osallistujalla on oltava oma tai organisaation järjestämä kyseiseen toimintaan soveltuva vakuutus toiminnan ajaksi.
Ohjaaja: Ohjaajana retkillä toimii sertifioitu Metsämieli -vetäjä Karoliina Luukko.
Luonnon hyvinvointivaikutukset ja Metsämieli -menetelmä
Luonnon hyvinvointivaikutuksia on tutkittu ympäri maailmaa. Metsämieli -menetelmän on kehittänyt KM Sirpa Arvonen ja Metsämieli-harjoituksia ohjaavat koulutetut Metsämieli -ohjaajat ja -vetäjät.
Lisätietoja: www.metsamieli.fi
Esimerkkejä luonnon vaikutuksista:
• 10 minuuttia luonnossa laskee verenpainetta
• 20 minuutin jälkeen mieliala kohenee
• tunnin jälkeen tarkkaavaisuus lisääntyy
Pidemmillä ajoilla on vielä isompia hyvinvointivaikutuksia ja erityisesti, jos luonnossa oleilu on säännöllistä niin hyvinvointivaikutukset kestävät pidempään.
Nykyisessä elämänrytmissä erityisesti työelämässä on helppo tunnistaa uupumista, jatkuvaa tietotulvaa, tiedonkäsittelyn ylikuormitusta ja jatkuvaa vaadetta tarkkaavaisuuden ylläpitämiseen. Haasteita löytyy varmasti myös kotoa, esim. median aiheuttama ärsyketulva tulee myös kotisohvalle. Ihmisen aistit eivät pysty erottamaan onko vaara todellinen vai virtuaalisesti tuotettu, siksi kuormitumme ja stressihormonien taso nousee.
Kaupunkiympäristössä on enemmän ärsykkeitä, jotka pitävät meitä valppaina. Metsässä puolestaan ärsykkeet ovat ennustettavampia eivätkä ne ole ristiriitaisia tai monimerkityksellisiä, kuten kaupungin valot ja äänet.
Luontokokemusten tuottamalla elpymisellä tarkoitetaan myönteisiä psyykkisiä ja voimavaraistavia vaikutuksia. Elvyttävään luontokokemukseen liitetään usein tuttuuden-, turvallisuuden ja rentouden kokemuksia sekä luonnon kauneudesta nauttimista. Kun emme aisti uhkia, niin elimistön palautuminen ja huolto käynnistyvät. Kun parasympaattisen eli rauhoittavan hermoston toiminta aktivoituu niin stressihormonin tasot laskevat. Luonnon elvyttävät vaikutukset käynnistyvät tahdosta riippumatta.
Metsämieli -menetelmän teemoja ovat mm. oman elämänvaiheen ja hyvinvoinnin pohdinta. Harjoituksia voi käyttää mm. rauhoittumiseen, virkistymiseen, huolien huojentamiseen, vaikeiden tilanteiden- ja omien tavoitteiden jäsentämiseen. (S.Arvonen 2014).